© Alessandro Zangrilli

Słabo sypiasz? Uważaj na poziom cukru!

9 grudnia 2008, 01:19

Czy sposobem na zwalczenie cukrzycy typu 2 może być zwalczenie problemów ze... snem?



Krew zarażona pierwotniakami© Centers for Disease Control and Prevention

Skuteczna szczepionka na malarię

2 sierpnia 2009, 06:59

Naukowcy z singapurskiego ośrodka A*STAR opracowali i przetestowali na ludziach nową metodę szczepienia przeciwko Plasmodium falciparum, czyli zarodźcowi sierpowemu - patogenowi odpowiedzialnemu za rozwój najcięższej postaci malarii.


Opalacz

Cynk z filtrów UV dostaje się do organizmu

20 sierpnia 2010, 15:33

Od kiedy powszechne stało się używanie opalaczy z filtrami UV pojawiły się wątpliwości, czy zawarty w kremach cynk nie przenika do organizmu i czy nie może wywołać negatywnych skutków ubocznych. Badania australijskich uczonych są raczej uspokajające w tym względzie.


Co ma wątroba do cukrzycy?

17 czerwca 2011, 08:56

Choć brzmi to dość zaskakująco, to, co dzieje się w wątrobie, ma wiele wspólnego z cukrzycą. Naukowcy z University of Queensland i Uniwersytetu w Wuhan odkryli bowiem związek między rodzajem gromadzonego w wątrobie glikogenu (wielocukru zapasowego, którego cząsteczki są zbudowane z reszt glukozowych) a cukrzycą typu 2.


Erytropoetyna działa motywująco na mózg

12 czerwca 2012, 06:07

Erytropoetyna (EPO) bywa przez sportowców wykorzystywana jako środek dopingowy, ponieważ wpływając na erytropoezę - proces namnażania i różnicowania erytrocytów - zwiększa utlenowanie krwi, a więc i możliwości mięśni. Wg ostatnich badań szwajcarskich naukowców, działanie EPO jest nie tylko odroczone. Tuż po wstrzyknięciu hormon oddziałuje bowiem na mózg i znacznie poprawia motywację do działania.


Czekolada i wino chronią przed... cukrzycą

20 stycznia 2014, 11:50

Jak donoszą badacze z University of East Anglia i King's College London, spożywanie dużej ilości flawonoidów, w tym antocyjanów i innych związków znajdujących się m.in. w jagodach, herbacie i czekloadzie, może chronić przed cukrzycą typu 2. Z artykułu opublikowanego na łamach Journal of Nutrition dowiadujemy się, że wysokie spożycie tych związków jest skorelowane z mniejszą opornością na insulinę i lepszym działaniem mechanizmów regulujących poziom glukozy we krwi


Szukają rewolucyjnej insuliny

11 lutego 2015, 06:42

Życie z cukrzycą nie jest proste. Prawdziwym wyzwaniem jest zaaplikowanie sobie odpowiedniej ilości insuliny. Jeśli wstrzykniemy sobie jej zbyt mało, poziom cukru we krwi się zwiększy, jeśli zbyt dużo – może spaść do niebezpiecznie niskiego poziomu - mówi profesor Daniel Anderson z Massachusetts Institute of Technology. Insulina, która jest obecnie dostępna działa niezależnie od poziomu cukru - dodaje uczony.


Malaria ogranicza greckie krwiodawstwo

30 sierpnia 2016, 11:56

W pewnych rejonach Grecji w związku z malarią zakazano oddawania krwi. W 2016 r. odnotowano tu 4 przypadki transmisji miejscowej.


Im więcej kwasu linolowego, tym niższe CRP

14 listopada 2017, 11:08

Im wyższy poziom kwasu linolowego w surowicy krwi, tym niższe stężenie białka C-reaktywnego (CRP).


Enterowirusy z jelita mogą się przyczyniać do rozwoju cukrzycy typu 1.

22 lutego 2019, 05:05

Amerykańsko-australijski zespół znalazł nowe dowody na potwierdzenie związku między podwyższonym poziomem enterowirusów w przewodzie pokarmowym dzieci a autoimmunizacją wysp trzustkowych, która poprzedza cukrzycę typu 1.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy